„Aceste acte antisemite reprezintă 51 la sută din actele rasiste comise în Franța, în timp ce evreii nu reprezintă mai mult de 1 la sută populația franceză”, afirmă Crif într-un comunicat. Comunitatea evreiască din Franța – prima din Europa și a treia din lume după Israel și Statele Unite – este estimată la 500.000-600.000 de persoane.
Comunicatul Crif a fost dat publicității cu puțin timp înainte de o vizită, marți dimineața, a președintelui François Hollande la Memorialul Holocaustului din Paris, unde le va aduce un omagiu, în prezența a circa 100 de supraviețuitori ai lagărelor de concentrare, celor 75.000 de evrei din Franța deportați în timpul regimului Vichy.
Șeful statului ar urma să celebreze mai târziu, în cursul zilei la Auschwitz (Polonia), 70 de ani de la eliberarea din lagărele naziste ale morții.
Crif remarcă „o creștere foarte importantă și foarte îngrijorătoare a nivelului de violență al actelor antisemite” și apreciază că această tendință confirmă „persistența, chiar consolidarea, prejudiciilor antisemite în Franța, uneori caracterul lor radical tot mai accentuat, care face să se treacă de la insultă la violență, de la violență la terorism”.
Organismul de reprezentare politică a comunității evreiești în Franța „speră că vor fi luate măsuri puternice în domeniile privind prevenția, protecția și educația” pentru a limita creșterea numărului acestor acte antisemite în Franța.
În seria atacurilor comise de jihadiști în perioada 7-9 ianuarie, soldate cu 17 victime în total, dintre care o polițistă, moartea a patru ostatici evrei într-un magazin cu alimente kasher după un atac împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo (12 morți) a provocat o traumă majoră în cadrul comunității evreiești.